Gliwice - portal miejski mojeGliwice.pl

Wiadomości z Gliwic

Święta pachnące piernikiem

  • Dodano: 2017-12-06 11:30

Jednym z najbardziej charakterystycznych, świątecznych symboli jest ciepły, korzenny zapach piernika unoszący się w całym domu. Pierwsze wzmianki o pierniku znajdziemy już w średniowiecznych zapisach. Nazywano go wówczas miodownikiem, a składał się głównie z miodu i grubo mielonej pszenicy. Obecna nazwa pochodzi od przypraw korzennych, które dotarły do Polski w XIV wieku, a ponieważ zawierały spory dodatek pieprzu nazywane były „pierne”.

Jaka jest współczesna receptura na świąteczny piernik, tego dowiemy się na kolejnym spotkaniu z cyklu Przy wspólnym stole. W tajniki i sposoby przygotowania pierników wprowadzą nas nauczyciele z Zespołu Szkół Specjalnych im. Janusza Korczaka, a o świątecznych tradycjach opowie dr Ewa Biłas-Pleszak z Instytutu Języka Polskiego im. Ireny Bajerowej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Będzie smacznie i świątecznie!

Projekt „Przy wspólnym stole” realizowany jest przez Zespół Szkół Specjalnych im. Janusza Korczaka, Gliwicki Zakład Aktywności Zawodowej oraz Miejską Bibliotekę Publiczną w Gliwicach. Wydarzenia, na które serdecznie Państwa zapraszamy, są okazją do spotkań z innymi ludźmi, otwarcia się na potrzeby innych oraz uczenia się od siebie nawzajem.

Wstęp wolny, zapraszamy!

Święta pachnące piernikiem

Najnowsze informacje z Gliwic w Twojej skrzynce e-mail

Dodanie e-maila do bazy prenumeratorów oznacza akceptację regulaminu »

MBP

Dodaj komentarz

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.