Izolat białka serwatkowego (WPI) to najprościej mówiąc “środkowa” odżywka białkowa, jeśli bierze się pod uwagę udział samego białka w odżywce. Pierwszy jest koncentrat, gdzie białko stanowi do ok. 80% składu odżywki, natomiast ostatni jest hydrolizat, gdzie białko może osiągać nawet 100% składu. Izolat jest formą pośrednią i najczęściej można się spotkać z odżywkami białkowymi o zawartości protein od 80 do 90 procent, chociaż nie brakuje także 90-kilku procentowych odżywek. Tak w skrócie można przedstawić najbardziej zauważalne różnice pomiędzy poszczególnymi typami odżywek białkowych biorąc pod uwagę ich zawartość protein. Warto przy tym podkreślić, że wraz z rosnącą zawartością białka w składzie odżywki, rośnie także jego cena, a to powoduje, że wiele osób po prostu zastanawia się nad tym, czy opłacalne jest stosowanie WPI zamiast WPC itp. To w końcu tylko kilka procent różnicy w składzie, a czy efekty będą faktycznie dużo lepsze?
WPI i więcej różnic na jego korzyść względem koncentratu?
Izolat białka serwatkowego oczywiście posiada więcej białka w jednej dawce odżywki, niż w przypadku koncentratu. Chociaż dla osób początkujących może to nie mieć dużego znaczenia, to w przypadku osób, których zapotrzebowanie na białko jest bardzo duże, każdy gram białka się liczy. W związku z tym może być po prostu konieczne stosowanie izolatu białka serwatkowego w miejsce koncentratu, a może nawet hydrolizatu.
Na tym jednak nie koniec. Izolat białka serwatkowego jest po prostu szybciej wchłaniany przez organizm niż WPC. To także jest istotne, jeśli np. chcemy stosować odżywkę białkową w formie suplementacji przedtreningowej i po prostu ważne jest, aby białka zostały wchłonięte jak najszybciej przez organizm. Warto także wspomnieć o tym, że izolat białka serwatkowego jest wytwarzany w taki sposób, że nie znajdziemy w nim już laktozy. Zatem osoby z nietolerancją laktozy mogą spokojnie sięgać po WPI, nie tak jak w przypadku WPC.
To tylko pokazuje, że w określonych sytuacjach izolat białka serwatkowego może faktycznie być niezwykle przydatny. To czy jego stosowanie jest opłacalne jest zatem zależne od konkretnej sytuacji. Jeśli jednak w Twoim przypadku faktycznie warto stosować białko typu WPI, przyjrzyj się np. Allnutrition Isolate Protein, który jest dostępny w sklepie SFD.
Izolat białka serwatkowego - kiedy warto po niego sięgnąć?
Izolat białka serwatkowego jest odżywką białkową, która jest po prostu nieco lepsza od koncentratu. Generalnie jest w stanie gwarantować podobne korzyści dla organizmu, odżywiać mięśnie, chronić je, budować zdrową masę ciała itp. Różnice są na poziomie dawki przyjmowanego w ten sposób białka oraz tego jak szybko zostaje ono przyswojone przez organizm. Zatem tylko od nas zależy to, czy faktycznie opłaca się stosować izolat białka serwatkowego.
Jednak może być tak, że odżywka białkowa typu WPI jest po prostu zalecona przez specjalistę. Wtedy bezsprzecznie trzeba się do tego zastosować. Wszystko z uwagi na fakt, że w różnych sytuacjach mogą występować różne zjawiska, które po prostu ciężko przewidzieć. Być może w Twojej diecie brakuje dużych ilości białka lub Twój organizm po prostu wolniej przyswaja lub słabiej komórki białkowe. W takim przypadku izolat białka serwatkowego będzie po prostu dużo bardziej korzystny. Jednak tego typu sytuacje mogą występować przy wszystkich wartościach odżywczych.
To właśnie dlatego najlepiej zawsze poradzić się specjalisty, a następnie kupować preparaty w trosce o swoje zdrowie. Szukając ciekawych odżywek białkowych, ale także wszelkiego rodzaju innych suplementów diety, warto przyjrzeć się ofercie dostępnej w sklepie SFD. Na pewno uda się w niej znaleźć rozsądne produkty, które pozwolą zadbać o swój organizm w przeróżnych sytuacjach.