Gliwice - portal miejski mojeGliwice.pl

Wiadomości z Gliwic

Kawa - poznaj historię i odmiany tego napoju

  • Dodano: 2019-12-23 14:15

Picie kawy jest w dzisiejszych czasach bardzo popularne. Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia od tego trunku. Dlatego warto chociażby z tego powodu poznać historię tego napoju, a także przybliżyć odmiany dostępne na rynku.

Skąd pochodzi kawa?

Wielu z nas może wydawać się to nieoczywiste, jednak naturalną kolebką kawy jest Etiopia. To właśnie na terenie tego państwa występuje kawowiec. Jego ziarna spożywano z masłem i solą już tysiąc lat p.n.e. Uprawy plantacyjne zaczęły się pojawiać około VI wieku. Sposób parzenia napoju z ziaren kawowca natomiast opracowano najprawdopodobniej w Jemenie w okolicach XIV wieku. Kolejne stulecia przyniosły rozpowszechnienie kawy i otwarcie pierwszych kawiarni. Taki punkt powstał najpierw w Stambule w XVI wieku. Następnie kawa trafiła do Europy, gdzie szybko zyskała popularność. Kawiarnie, taka jak wenecka „Cafe Florian”, stały się miejscem spotkań elit. To tu pojawiali się artyści czy uczeni by omawiać ważne tematy z interesujących ich dziedzin. Kawa do Polski trafiła natomiast po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku.

Kawa – jakie są jej odmiany?

Obecnie światowy rynek jest zdominowany przez trzy gatunki ziaren. Arabika pochodzi z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich, Mozambiku i Etiopii. Arabika wypełnia obecnie ponad 70% światowego rynku. Jej nasiona są uznawane za najlepsze na świecie. Robusta to kongijska kawa, która jest tańsza w produkcji niż arabika. Napój na bazie tych ziaren jest bardzo gorzki i zawiera więcej kofeiny. Dlatego wykorzystuje się je w tańszych mieszankach jako wypełniacz. Kawa liberyjska natomiast jest uprawiana na Madagaskarze, Cejlonie, czy Jawie. W Polsce nie brakuje firm zajmujących się dostarczaniem kaw wysokiej jakości. Jedna z nich jest dostępna pod tym linkiem http://ctdepot.pl/kategoria-produktu/kawy/. Stawiając na takie rozwiązania zapewnimy sobie ciekawe doznania smakowe. Odpowiednio połączone mieszanki ziaren dają bowiem niezwykły aromat, którego trudno doszukiwać się w kawach produkowanych masowo. Jeśli więc chcemy zakupić kawę wysokiej jakości do naszego biura czy restauracji, poszukajmy takich właśnie rozwiązań.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.