Ptasia grypa – zagrożenie w Gliwicach

Czas czytania: 9 min.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach informuje, że na terenie powiatu tarnogórskiego stwierdzono podejrzenie wystąpienia ptasiej grypy.

W związku z wystąpieniem ogniska zjadliwej ptasiej grypy w miejscowości Kopienica, w gminie Zbrosławice, w powiecie tarnogórskim, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach informuje, że strefy zagrożona i zapowietrzona częściowo znajdują się w powiecie gliwickim. Poniżej podajemy jakie miejscowości wchodzą w poszczególne obszary:

Przewidywany obszar zapowietrzony:

1) w powiecie gliwickim, w gminie: Wielowieś, miejscowość Sieroty – tylko część Chwoszcz;
Przewidywany obszar zagrożony:
1) w powiecie gliwickim, w gminie Wielowieś miejscowości: Borowiany, Raduń, Kieleczka, Czarków, Radonia, Wielowieś, Błażejowice, Świbie, Wiśnicze, Gajowice, Zacharzowice, Sieroty – bez części Chwoszcz;
2) w powiecie gliwickim, w gminie Pyskowice, miejscowość Pyskowice;
3) w powiecie gliwickim, w gminie Toszek, miejscowości: miasto Toszek, Ciochowice, Pisarzowice, Kotliszowice, Wilkowiczki, Pniów, Paczyna, Paczynka.

Nakazy i zakazy

Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach przypomina o przewidywanych nakazach i zakazach, które będą opublikowane w rozporządzeniu Wojewody  Śląskiego w związku z zaistniałą sytuacją.

Na obszarze zapowietrzonym nakazuje się: 

1) utrzymywanie drobiu lub innych ptaków w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych lub innym miejscu w gospodarstwie w sposób: 
a) uniemożliwiający kontakt z drobiem lub innymi ptakami utrzymywanymi w innych gospodarstwach, 
b) ograniczający ich kontakt z dzikimi ptakami; 
2) niezwłoczne oczyszczenie i odkażenie miejsc przebywania drobiu oraz miejsc przechowywania 
i przetwarzania zwłok drobiu, produktów drobiarskich, paszy dla drobiu oraz usuwanie zwłok drobiu lub innych ptaków; 
3) niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu wykorzystywanego do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu 
wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków; 
4) stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące oraz wychodzące 
z gospodarstwa, w którym utrzymywany jest drób, w szczególności odkażanie rąk i obuwia; 
5) wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw utrzymujących drób oraz utrzymanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego; 
6) posiadaczowi zwierząt: 
a) prowadzenie wykazu osób wchodzących do gospodarstwa lub z niego wychodzących, z wyłączeniem pomieszczeń mieszkalnych, 
b) niezwłoczne informowanie właściwego miejscowopowiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej 
zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych 
w gospodarstwie, 
c) zgłaszanie miejsc, w których przebywają zwierzęta z gatunków wrażliwych na wysoce zjadliwą grypę ptaków, właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii.

Na obszarze zapowietrzonym zakazuje się: 

1) wyprowadzania z gospodarstwa, gdzie jest utrzymywany drób oraz wprowadzania do gospodarstwa drobiu lub innych ptaków oraz ssaków; 
2) wywożenia lub rozrzucania ściółki lub nawozów naturalnych z gospodarstw, gdzie jest utrzymywany drób; 
3) organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie sągromadzone drób lub inne ptaki; 
4) wypuszczania drobiu lub innych ptaków w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego; 
5) przemieszczania i transportu drobiu lub innych ptaków, w tym piskląt jednodniowych, drobiu 
odchowanego do rozpoczęcia nieśności, a także ich zwłok i jaj z gospodarstw znajdujących się na obszarze zapowietrzonym bez zgody właściwego miejscowo lekarza weterynarii; 
6) transportu mięsa drobiowego z rzeźni, zakładów rozbioru oraz chłodni, chyba że mięso to zostało 
pozyskane: 
a) z drobiu pochodzącego spoza obszaru zapowietrzonego oraz nie było przechowywane i transportowane z mięsem drobiowym pozyskanym z drobiu pochodzącego z obszaru zapowietrzonego, lub 
b) co najmniej 21 dni przed dniem prawdopodobnego wprowadzenia wirusa wysoce zjadliwej grypy 
ptaków (HPAI) do gospodarstwa oraz było przechowywane i transportowane z mięsem drobiowym 
pozyskanym nie później niż na 21 dni przed dniem prawdopodobnego wprowadzenia wirusa wysoce 
zjadliwej grypy ptaków (HPAI) do gospodarstwa z drobiu pochodzącego z obszaru zapowietrzonego. 

2. Środka określonego w ust. 1 w pkt 1 nie stosuje się w odniesieniu do ssaków utrzymywanych wyłącznie w pomieszczeniach mieszkalnych, niemających kontaktu z drobiem i innymi ptakami oraz niemających dostępu do klatek lub miejsc, w których są utrzymywane drób lub inne ptaki. 

3. Środków określonych w ust. 1 w pkt 5 i 6 nie stosuje się w odniesieniu do transportu przez obszar 
zapowietrzony drogami lub koleją bez rozładunku lub zatrzymywania się

Na obszarze zagrożonym nakazuje się: 

1) niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanego do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI); 
2) stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące oraz wychodzące 
z gospodarstwa, w którym utrzymywany jest drób, w szczególności odkażanie rąk i obuwia; 
3) niezwłoczne informowanie właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej 
zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych 
w gospodarstwie.

Na obszarze zagrożonym zakazuje się: 

1) wyprowadzania z gospodarstw, gdzie jest utrzymywany drób oraz wprowadzania do gospodarstwa drobiu 
lub innych ptaków oraz ssaków bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii; 
2) przemieszczania i transportu drobiu lub innych ptaków, w tym piskląt jednodniowych, drobiu 
odchowanego do rozpoczęcia nieśności i jaj bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza 
weterynarii; 
3) wywożenie lub rozrzucanie ściółki lub nawozów naturalnych z gospodarstw gdzie jest utrzymywany drób bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii; 
4) organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki; 
5) wypuszczanie drobiu lub innych ptaków w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego. 

2. Środka określonego w ust. 1 w pkt 1 nie stosuje się w odniesieniu do ssaków utrzymywanych wyłącznie w pomieszczeniach mieszkalnych, niemających kontaktu z drobiem i innymi ptakami oraz niemających dostępu do klatek lub miejsc, w których są utrzymywane drób lub inne ptaki. 

Tagi:

Autor / Źródło
Karolina Goik / Starostwo Powiatowe w Gliwicach

Komentarze (1) DODAJ

Szykować szczepionki, zatroskani obywatele czekajo
hehe

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe