Wiadomości z Gliwic

Budowanie formy po zimie - wiosenna aktywność, a odpowiednie odżywianie

  • Dodano: 2021-05-11 11:30

W okresie jesienno-zimowym znacznie trudniej zadbać o optymalną kondycję fizyczną, na co składa się kilka czynników. Nieprzyjemna aura skutecznie zniechęca do aktywności na świeżym powietrzu, a ograniczona dostępność świeżych warzyw i owoców utrudnia komponowanie zdrowych i zbilansowanych posiłków. Wiosna jest zatem idealnym momentem do tego, aby powrócić do formy sprzed zimy, ale wciąż pozostaje pytanie, jak to zrobić? Oto kilka cennych wskazówek.

Dieta na wiosnę – uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów

Skomponowanie zdrowej diety w okresie zimowym to spore wyzwanie, które nie zawsze kończy się powodzeniem. Bazowanie na żywności dostępnej w sklepach czy supermarketach może powodować niedobory najważniejszych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego tak ważne jest, aby w wiosną i latem zaopatrywać swoje lodówki w świeże warzywa i owoce, które obfitują w witaminy i minerały. Należy jednak pamiętać, aby wiosenna dieta była urozmaicona i odpowiednio zbilansowana, a nowalijki stanowiły dodatek, a nie podstawę codziennego jadłospisu. Tylko w taki dostarczymy naszemu organizmowi wszystko to, czego potrzebuje.

Wiosenna dieta – zdrowe rozsądek i konsekwencja

Dłuższe dni pełne słonecznej pogody sprawiają, że mamy znacznie więcej energii do działania i łatwiej jest nam utrzymać wysoki poziom motywacji. Warto z tego skorzystać, zwłaszcza przy planowaniu codziennych posiłków. Świeże warzywa i owoce sezonowe to nie tylko źródło cennych witamin i minerałów, ale również wyjątkowych walorów smakowych, dzięki którym utrzymanie zdrowej diety nie wymaga od nas większego wysiłku. Warto jednak pamiętać, aby jeść regularnie i przyrządzać porcje odpowiedniej wielkości. Świetnym rozwiązaniem okazuje się przygotowywanie posiłków dzień wcześniej, co pozwala mieć pełną kontrolę nad spożywanym jedzeniem oraz zaoszczędzić mnóstwo czasu. Nie bez znaczenia jest również regularne nawadnianie organizmu, zwłaszcza w cieplejsze dni oraz przy wzmożonej aktywności fizycznej.

Zdrowa dieta na wiosnę – jakość i przechowywanie żywności

Dostępność świeżych warzyw i owoców wiosną i latem jest zdecydowanie większa niż przez pozostałą część roku, jednak nie można dać się zwariować. Nie wszystkie produkty dostępne w sklepach czy supermarketach pochodzą z ekologicznych czy organicznych upraw, dlatego przez zakupem warto sprawdzić źródło ich pochodzenia. Warto również przyjrzeć się ich wyglądowi zewnętrznemu, który może wiele powiedzieć o ich jakości. Nie bez znaczenia okazuje się sposób przechowywania świeżych warzyw i owoców. Nie wszystkie można bowiem przechowywać w lodówce, a wśród nich można wymienić: pomidory, ogórki, arbuzy, brzoskwinie czy gruszki. Większość młodych warzyw zachowuje swoją świeżość po schowaniu do lodówki – tak się dzieje w przypadku m.in. rzodkiewki, marchewki czy natki pietruszki. Nie można jednak ich przechowywać w foliowych workach, gdyż w ten sposób pozbawiamy je dostępu do powietrza. Nowalijki należy spożywać jak najszybciej od momentu zakupu – to właśnie wtedy wykazują się nie tylko najlepszym smakiem, ale i obecnością cennych właściwości odżywczych. Dlatego też nie warto ich kupować na zapas – w ten sposób unikniemy marnowania żywności.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeGliwice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.