Wiadomości z Gliwic

Tace w dłoń! Ostatnia szansa na start w 3. Biegu Kelnerów

  • Dodano: 2025-05-19 11:15

Bieg kelnerski z jajkiem na czas, serwis metodą francuską z wykorzystaniem odpowiednich sztućców oraz serwis kelnerski pod presją czasu – to konkurencje, z jakimi zmierzą się uczestnicy tegorocznego, 3. Biegu Kelnerów organizowanego przez Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Gliwicach. Uczniowie i absolwenci szkół gastronomicznych i hotelarskich, pracownicy restauracji i hoteli ze Śląska, zgłoście się – zapisy przedłużono do 21 maja!

Przed nami kolejna edycja Biegu Kelnerów

3. edycja Biegu Kelnerskiego o tytuł najlepszego kelnera w Gliwicach pod hasłem „Z gościem jak z jajkiem” wystartuje już w czwartek, 22 maja, o godz. 10.00 w hali sportowej szkoły przy ul. Kozielskiej 1. Odbiór numerów startowych odbędzie się w dniu biegu o godz. 8.00.

Do pokonania będą 3 konkurencje:

  • bieg kelnerski z jajkiem na czas – starty indywidualne na torze przeszkód w odpowiednim czasie i ocena postawy oraz koordynacji ruchowej kelnera;
  • serwis metodą francuską z wykorzystaniem odpowiednich sztućców serwisowych – ocena precyzji i elegancji ruchów, stabilności oraz zastosowania odpowiedniego chwytu kelnerskiego z zachowaniem odpowiedniego tempa pracy;
  • serwis kelnerski (zadanie sprawnościowe) – ocena umiejętności kelnera w zakresie wykonywania dwóch skomplikowanych czynności jednocześnie – wykonanie wyznaczonego zadania oraz utrzymanie tacy i jej zawartości w nienaruszonym stanie. Zadanie to sprawdza zdolność do wielozadaniowości, koncentracji oraz utrzymania profesjonalnej postawy pod presją czasu. 

Najlepsi zawodnicy wyłonieni przez jury otrzymają nagrody:

  • nagrodę główną w wysokości 1000 zł dla zwycięzcy biegu,
  • nagrody rzeczowe za I, II i III miejsce,
  • upominki dla każdego uczestnika biegu.

Celem konkursu jest promowanie zawodu kelnera oraz docenienie jego pracy, podwyższenie standardów w gastronomii, propagowanie umiejętności zręcznościowych w środowisku kelnerskim, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy gastronomicznej, promocja i prezentacja technik oraz sposobów obsługi kelnerskiej, a także wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami konkursu.

Aby wziąć udział w biegu, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie www.ckziu.gliwice.pl. Zgłoszenia przyjmowane będą do 21 maja do godz. 10.00.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeGliwice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również