Niezależnie od tego, czy jest używany do produkcji piwa, spożywany w formie kaszy jęczmiennej czy mąki, jęczmień jest imponującym ziarnem. Lista korzyści prozdrowotnych jest tak długa, że możesz się zastanawiać, dlaczego nie widzisz jęczmienia w większej liczbie potraw. Jest bogaty w błonnik, witaminy, minerały i zdrowe związki roślinne zwane awentramidami. Oto 5 powodów, dla których powinieneś zacząć dodawać jęczmień do swojej diety.
To dobre źródło błonnika
Jęczmień np. spożywany w formie kaszy jęczmiennej jest pełen błonnika, który może pomóc w wielu problemach zdrowotnych, w tym w zaburzeniach trawienia i chorobach serca. Na przykład badania pokazują, że zwiększone spożycie błonnika wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego. Jest również bogaty w beta-glukan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który wydaje się obniżać poziom cholesterolu, pomagając zmniejszyć ryzyko chorób serca. W rzeczywistości jedno z badań wykazało, że beta-glukan z jęczmienia może obniżyć poziom cholesterolu LDL nawet o 10 procent. Błonnik ma również kluczowe znaczenie dla zdrowych bakterii jelitowych, dzięki czemu może pomóc w utrzymaniu zrównoważonego układu trawiennego.
Jest bogaty w witaminy z grupy B
Jęczmień jest szczególnie bogaty w witaminy z grupy B, które pomagają w produkcji energii, zwiększeniu metabolizmu i poprawie funkcji poznawczych. Witaminy z grupy B wspierają również układ odpornościowy oraz zdrową kondycję skóry.
Może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca
Jęczmień jest również bogaty w potas, magnez i błonnik. Wykazano, że obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca. W rzeczywistości jedno z badań pokazało, że ludzie, którzy spożywali 100 gramów jęczmienia dziennie przez trzy tygodnie, mieli niższe ciśnienie krwi niż ci, którzy nie jedli jęczmienia. Badanie sugeruje, że wysoka zawartość błonnika w jęczmieniu jest prawdopodobnie odpowiedzialna za korzyści zdrowotne dla serca.
Jęczmień pomaga w odchudzaniu
Jęczmień może pomóc Ci schudnąć na kilka sposobów. Po pierwsze, jak już wspomnieliśmy, jest bogaty w błonnik. Badania pokazują, że ludzie, którzy stosują dietę bogatą w błonnik, zwykle ważą mniej niż ci, których dieta jest uboga w błonnik. Może to być spowodowane tym, że błonnik pomaga utrzymać uczucie sytości, dzięki czemu nie przejadasz się. Jęczmień jest również bogaty w żelazo, które ma kluczowe znaczenie dla transportu tlenu w organizmie. Niedobór żelaza może powodować uczucie zmęczenia i letargu, więc zapewnienie wystarczającej ilości w diecie może pomóc Ci poczuć się bardziej pobudzonym.
Posiada właściwości przeciwzapalne
Imponująca lista korzyści zdrowotnych jęczmienia na tym się nie kończy. Wraz z owsem i pszenicą jest to jedno z niewielu zbóż, które zawiera awenantramidy, które są związkami przeciwzapalnymi. Chociaż większość ludzi kojarzy stan zapalny z urazem, w rzeczywistości jest to powszechna reakcja na codzienne stresy, takie jak zanieczyszczenie i zła dieta. Wbrew temu, co większość ludzi myśli o owsie, jęczmień jest również bezglutenowy, co oznacza, że jest bezpieczny dla osób z celiakią. W rzeczywistości jest często polecany jako bezpieczny substytut owsa, ponieważ zawiera więcej błonnika niż owies.