Wiadomości z Gliwic

Dlaczego białko jest tak ważne w naszej diecie?

  • Dodano: 2013-11-08 08:15, aktualizacja: 2013-11-08 10:38
Każdego dnia powinniśmy pamiętać o dostarczeniu naszemu organizmowi odpowiedniej ilości białka, które jest ważnym składnikiem budulcowym.
 
 
W zależności od tego czym się zajmujemy ilość białka powinna być odpowiednio dostosowana do naszych potrzeb. Dla osób trenujących najważniejszym celem jest osiągnięcie jak najlepszych wyników w danej dyscyplinie sportowej. Osobom trenującym na siłowni, a zwłaszcza mężczyznom najbardziej zależy na przyroście masy mięśniowej, a dla kobiet najważniejszym celem jest osiągnięcie zgrabnej sylwetki.


Panom możemy polecić odżywki, które zawierają białka. Jest to ważne z tego względu, że jest to substancja zbudowana z aminokwasów i stanowi około 20% suchej masy ciała człowieka (odliczając wodę).


-Jeśli miałbym doradzić zakup suplementów proteinowych to w szczególności osoby trenujące powinny zwrócić uwagę na rodzaj białka jakie występują w odżywkach. Na etykietach możemy najczęściej znaleźć dwie nazwy białek: proteiny anaboliczne i antykataboliczne. Białka anaboliczne są substancjami o szybkim działaniu np. WHEY dlatego, powinny być stosowane gdy chcemy bardzo szybkiej reakcji preparatu np. regeneracji. Białka antykataboliczne np. białka kazeinowe są trawione znacznie wolniej i mogą być stosowane na noc oraz w kuracjach odchudzających na którym najbardziej zależy kobietom. Dla Panów polecam: Trec Casein 100, a dla Pań preparat wspomagający odchudzanie BioTech Ultra Loss – poleca Janusz Banasiak właściciel sklepu z odżywkami dla sportowców F.H. Tytan Śląskie Centrum Sprzedaży Odżywek, ul. Matejki 7 w Gliwicach w którym można zasięgnąć porady na temat właściwego stosowania odżywek. Więcej informacji jest dostępnych na stronie internetowej: www.tytan.info.pl i na profilu na facebooku: www.facebook.com/pages/FH-TYTAN/501698903199009?fref=ts


Dla zainteresowanych kilka informacji o białkach:
Białko jest substancją zbudowana z aminokwasów i stanowi około 20% suchej masy ciała człowieka (odliczając wodę). Aminokwasy dzielimy na: di, tri, polipeptydy oraz proteidy. Wszystkie aminokwasy łączą się ze sobą wiązaniem peptydowym. W zależności od budowy możemy podzielić białka na:
• aminokwasy zasadowe np. lizyna, arginina, histydyna
• aminokwasy kwasowe np. kwas asparaginowy, kwas glutaminowy
• aminokwasy obojętne np. glicyna, alanina, leucyna, izoleucyna, walina
• aminokwasy aromatyczne np. fenyloalanina, histydyna

W zależności od występowania dzielimy na :
• białkowe (egzo i edndogenne)
• niebiałkowe (ornityna, cytrulina).

  • Tylko i wyłącznie białko zwierzęce jest białkiem tzn. pełnowartościowym.

Wpływają na budowanie mięśni szkieletowych, włosów, paznokcie i skóry. Odgrywają zasadnicza rolę w regulacji ciśnienia osmotycznego, w buforowaniu krwi, biorą udział w krzepnięciu krwi i mają zasadniczy wpływ w procesie odpornościowym. Jako enzymy spełniają rolę biokatalizatorów, a jako hormony regulują procesy metaboliczne.


Rodzaje białek:

  • Białka serwatkowe WHEY

Składają się głownie z mleka i kazeiny. Zawierają aminokwasy, które są w najwyższym stopniu przyswajalne przez organizm ludzki. Najprostszą i najtańszą formą jest  WPC (Whey Protein Concentrace), najdroższe preparaty to: izolat oraz hydrolizat. Najwięcej w swoim składzie zawiera cysteiny, która jest prekursorem glutationu (determinuje właściwości oksydacyjne). Bogate jest również w BCAA. W połączeniu z aktywnością fizyczną bierze udział w tworzeniu nowych włókien mięśniowych oraz rozroście już istniejących. Bardzo dobre efekty przynosi stosowanie białek WHEY w dietach programach odchudzających.

  • Białka kazeinowe

Kazeina jest najważniejszym białkiem mleka. Zawiera bardzo duże ilości kwasu glutaminowego i tyrozyny. Najbardziej wartościowy produkt to hydrolizat kazeiny. Największa wadą takich produktów jest bardzo skomplikowany proces wytwarzania w którym  część czynników zawartych w lipidach mlecznych może ulec zniszczeniu. Dlatego przy zakupie takich produktów należy zwrócić uwagę na metodę technologiczną podczas której powstają. Najlepiej wchłanialnym produktem są białka np. PeptoPro otrzymywane specjalnie opatentowaną metodą.

  • Połączenia kazeiny z białkiem serwatkowym WHEY

Zwiera 50% serwatki oraz 50% kazeiny,aminokwasy niezbędne 40% oraz BCAA 20%. Jest najbardziej zbliżony składem do białek występujących w mleku matki. Teoretycznie preparat ten powinien przynosić wiele korzyści sportowcom. Jednak nie zapominajmy, że wszystkie preparaty są tylko nieudolnymi kopiami mleka matki, ponieważ  skład mleka ludzkiego jest nie możliwy aby wytworzyć go sztucznie.

  • Colostrum (siara)

Siara wykorzystywana w suplementach diety przez sportowców pochodzi od krowy. Zawiera w swoim składzie dużo czynnika wzrostu IGF i substancji stymulujących działanie układu pokarmowego. Ma za zadanie podnieść wytrzymałość i masę mięśni, jednakże jego efekty nie są do końca sprawdzone. Wysoka cena oraz liczne wątpliwości na temat efektów działania colostrum powodują, że nie jest on polecany jako dodatek do diety sportowców.

  • Białko jaj

Białko jest bogate w aminokwasy siarkowe i fenyloalaninę. Pojawiło się na rynku wcześniej niż WHEY. Jednak do dnia dzisiejszego w czystej postaci praktycznie nie występuje. Można go spotkać  w połączeniu z białkiem kazeinowym. Dzisiejsze produkty nie są takie same jak wcześniej i najczęściej zawierają tylko śladowe ilości białka jaj (2-3%).

  • Proteiny sojowe

Głową zaletą jest to, że nie pochodzą od białek zwierzęcych i mogą byś stosowane przez wegetarian. Są bogate w argininę ale znacznie słabiej wpływają na procesy anaboliczne niż białka pochodzenia zwierzęcego. Aminokwasy sojowe są wchłaniane o wiele szybciej niż kazeina. Jednak szybsze trawienie odbywa się kosztem właściwego wchłaniania. Białka sojowe ze względu na wysoką zawartość izoflawonów, wykazują właściwości estrogenne. Dłuższe stosowanie białek sojowych prowadzi u mężczyzn do obniżenia poziomu testosteronu, czego Panowie powinni być świadomi.


 

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeGliwice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.