Nie da się ukryć, że tort weselny może być jednym z tych elementów, który doskonale odzwierciedla styl i charakter Państwa Młodych. Nic dziwnego, że Państwo Młodzi coraz częściej przywiązują coraz to większą wagę nie tylko do smaku tortu, ale także jego formy. Tort w większości przypadków ma wielkie wejście na salę weselną, więc warto zadbać o to, by nie tylko smakował wyśmienicie, ale także prezentował się zjawiskowo.
>Najpopularniejsze torty weselne – formy
Już od kilku sezonów niepodzielnie panuje kilka form i typów tortów weselnych, które nie chcą oddać palmy pierwszeństwa. Pomimo upływu lat nadal wielką popularnością cieszą się tradycyjne torty weselne przyozdobione np. kwiatami (także żywymi), czy perełkami. Tego typu delikatne dekoracje doskonale nadają szyku i elegancji. Warto dodać, że tradycyjne torty można idealnie dopasować do charakteru wesela. „W naszej cukierni Para Młoda bardzo często wybiera torty tradycyjnie ze względu na ich klasyczną formę, jednak stara się nadać im nieco indywidualnego sznytu. Bardzo często nawet Pary Młode przychodzą do nas z własnymi, oryginalnymi pomysłami na tort weselny, których realizacja daje nam sporo radości” - mówi Anna Koral, pracownica Cukierni Hania z Sośnicowic, z powodzeniem działająca na śląskim rynku cukierniczym już od niemal pół wieku. „Jesteśmy także na bieżąco ze wszystkimi najnowszymi trendami cukierniczymi. Obok tradycyjnych tortów weselnych przygotowujemy także torty weselne z nowoczesnym zdobieniem i niekoniecznie w kolorze białym. Dużą popularnością cieszą się m.in. ciasta różowe, zielone, czy nawet czarne! Widzimy też rosnący trend geometrycznych motywów, które się szczególnie dobrze sprawdzają w minimalistycznych zdobieniach” - dodaje. Od kilku sezonów są także niesamowicie modne torty weselne typu naked cake. Do ich ozdoby nie używa się lukru lub masy cukrowej. Torty te tworzone są z ciasta przekładanego kremem oraz stonowanych, naturalnych dekoracji, głównie z owoców. Tort tego typu wygląda, jakby był niedokończony tzn. nie pokryty śmietaną lub masą cukrową, jednak jest to celowy zabieg. „Torty tego typu najczęściej wybierają Pary Młode, które planują przyjęcie weselne w stylu rustykalnym” - uzupełnia Anna Koral.
Smaki tortów weselnych
Trzeba wyraźnie podkreślić, że nie tylko kształt, czy forma tortu weselnego się liczy, ale także jego smak. Wśród najpopularniejszych smaków znajdują się nie tylko te klasyczne, które od lat niepodzielnie panują na polskich weselach, jak orzechowy, czekoladowy, czy śmietankowy, ale również te bardziej nieoczywiste, jak tiramisu, czy tort w stylu ciasta szwarcwaldzkiego, czyli połączenie czekolady z rodzynkami, wiśniami, a niejednokrotnie także prażonymi orzechami. Wszystko to jest zatopione w alkoholu, co dodaje całości nieco goryczy. Mimo wszystko do najbardziej nietuzinkowych smaków, które coraz śmielej zaczynają radzić sobie na polskich weselach należą m.in. tort bezowy, który jest prawdziwym hitem ostatnich lat! Może być on połączony z bitą śmietaną lub kremem, a także świeżymi owocami, pysznym musem, czy orzechami. W tej kategorii mieści się także niezwykle oryginalny rainbow cake, gdzie każdy biszkopt jest innego koloru, tworząc swoistą tęczę lub torty weselne o smaku ferrero roche, oreo, czy dyni
Wybierz swój tort weselny!
Wiesz już, jakie trendy dominują wśród tortów weselnych. Czas wybrać najbardziej pasujący do Ciebie, do Was i do waszego wesela i cieszyć się zjawiskowym tortem weselnym, zarówno pod względem kształtu, formy, jak i smaku.