Gliwice - portal miejski mojeGliwice.pl

Wiadomości z Gliwic

Zakup pieca do pizzy? Wybór jest ogromny

  • Dodano: 2020-03-31 07:15, aktualizacja: 2020-03-31 07:21

Jesteś młodym restauratorem, który uwielbia włoską kuchnię? A może już od pewnego czasu prowadzisz działalność i masz stałych klientów. Tak czy inaczej, potrzebujesz nowego pieca do pieczenia pizzy.

Różne rodzaje, różne ceny

Nie jest niczym nowym, że cena w dużej mierze determinuje jakość produktu. Ta reguła odnosi się w zasadzie do każdego rynku, od branży tech, przez moto, a na gastronomii kończąc. Jeśli ktoś chciałby umożliwić swoim klientom przygotowanie całego procesu przygotowania pizzy, to może nawet kupić przeszkloną konstrukcję, o której szerzej można przeczytać tutaj: http://dziennikelblaski.pl/634430,Jakie-piece-do-pieczenia-pizzy-sa-dostepne-na-rynku.html.

Kiedyś przyjmowało się, że piec do pieczenia pizzy powinien mieć dwie komory. Tak często wyglądały te tradycyjne, włoskie piece, które wielu naszych rodaków widywało wcześniej we Włoszech. Nic jednak nie trwa wiecznie. Ta moda powoli się kończy. Restauratorzy coraz częściej stawiają na większą ilość przygotowanych placków w tej samej chwili, więc potrzebują pieców coraz większych i pojemniejszych.

Nie tylko design

Wiele firm stawia szczególny nacisk na to, by piec przede wszystkim wyglądał i „cieszył oko” klienta. To zgubna taktyka, bowiem nawet najładniejsza konstrukcja, jeśli będzie wykonana ze złej jakości tworzyw, nie spełni swojego podstawowego zadania, do którego została zakupiona - nie zapewni wypieku pizzy.

Decydując się na wydanie sporej sumy pieniędzy na piec do wypieku pizzy, warto zwrócić też uwagę na jakość zastosowanych tworzyw. Piec musi zmagać się z na przemian wysoką i niską temperaturą, co może powodować rozprężenia. Może sobie z nimi poradzić tylko dobrej jakości stal i inne budulce. Tutaj nie warto iść w półśrodki i tanie zamienniki.

Opalanie?

Kiedyś piece do wypiekania pizzy bazowały na opale drzewnym. To jednak stare czasy, które z teraźniejszością mają już niewiele wspólnego. Oczywiście, wciąż można spotkać takie „stare, prawdziwe” piece, jednak są one w mniejszości. Ich rolę na wiele lat przejęły piece na węgiel drzewny.

Z piecami węglowymi jest jednak ten problem, że daleko im do bycia ekologicznymi. Na skutek stosowania niskiej jakości paliwa, zmniejsza się też ich wydajność oraz żywotność. No i w erze walki ze smogiem, mało który szef kuchni chciałby mieć pod swoim dachem urządzenie zasilane czarnym złotem. Przyczyna jest prozaiczna - chodzi zwłaszcza o dobry PR lokalu.

Sporą popularność w ostatnich latach zyskały sobie piece gazowe. Dziś bez trudu można kupić takie urządzenie w całkiem przystępnej cenie.

Jak widzicie, nawet tak tradycyjny segment rynku, jak piece do wypiekania pizzy, stale ewoluują. Mogą one być nowoczesne, tradycyjne, lub z różnym efektem próbować łączyć te cechy. Tak czy inaczej, wybór jest ogromny i ogranicza Was w dużej mierze tylko budżet, jaki macie do wydania.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.