Tace w dłoń! Ostatnia szansa na start w 3. Biegu Kelnerów

Czas czytania: 3 min.

Bieg kelnerski z jajkiem na czas, serwis metodą francuską z wykorzystaniem odpowiednich sztućców oraz serwis kelnerski pod presją czasu – to konkurencje, z jakimi zmierzą się uczestnicy tegorocznego, 3. Biegu Kelnerów organizowanego przez Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Gliwicach. Uczniowie i absolwenci szkół gastronomicznych i hotelarskich, pracownicy restauracji i hoteli ze Śląska, zgłoście się – zapisy przedłużono do 21 maja!

Przed nami kolejna edycja Biegu Kelnerów

3. edycja Biegu Kelnerskiego o tytuł najlepszego kelnera w Gliwicach pod hasłem „Z gościem jak z jajkiem” wystartuje już w czwartek, 22 maja, o godz. 10.00 w hali sportowej szkoły przy ul. Kozielskiej 1. Odbiór numerów startowych odbędzie się w dniu biegu o godz. 8.00.

Do pokonania będą 3 konkurencje:

  • bieg kelnerski z jajkiem na czas – starty indywidualne na torze przeszkód w odpowiednim czasie i ocena postawy oraz koordynacji ruchowej kelnera;
  • serwis metodą francuską z wykorzystaniem odpowiednich sztućców serwisowych – ocena precyzji i elegancji ruchów, stabilności oraz zastosowania odpowiedniego chwytu kelnerskiego z zachowaniem odpowiedniego tempa pracy;
  • serwis kelnerski (zadanie sprawnościowe) – ocena umiejętności kelnera w zakresie wykonywania dwóch skomplikowanych czynności jednocześnie – wykonanie wyznaczonego zadania oraz utrzymanie tacy i jej zawartości w nienaruszonym stanie. Zadanie to sprawdza zdolność do wielozadaniowości, koncentracji oraz utrzymania profesjonalnej postawy pod presją czasu. 

Najlepsi zawodnicy wyłonieni przez jury otrzymają nagrody:

  • nagrodę główną w wysokości 1000 zł dla zwycięzcy biegu,
  • nagrody rzeczowe za I, II i III miejsce,
  • upominki dla każdego uczestnika biegu.

Celem konkursu jest promowanie zawodu kelnera oraz docenienie jego pracy, podwyższenie standardów w gastronomii, propagowanie umiejętności zręcznościowych w środowisku kelnerskim, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy gastronomicznej, promocja i prezentacja technik oraz sposobów obsługi kelnerskiej, a także wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami konkursu.

Aby wziąć udział w biegu, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie www.ckziu.gliwice.pl. Zgłoszenia przyjmowane będą do 21 maja do godz. 10.00.

Autor / Źródło
Sara Synowiec / UM Gliwice

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe