Warzywa świeże, mrożone czy konserwowane?
Nasze ulubione świeże warzywa nie są dostępne przez cały rok. Czy oznacza to, że musimy się bez nich obejść, gdy są poza sezonem, czy też mrożone ikonserwowane warzywa są dobrą alternatywą? Świeże warzywa prosto z ogrodu są dla wielu osób ideałem, a świeżość jest ważnym czynnikiem przy zakupie niektórych produktów spożywczych.
Które warzywa są najlepsze?
Warzywa są doskonałym sposobem na detoks organizmu, a każda dieta odkwaszająca opiera się przede wsyztkim na spożyciu ich dużej ilośc. Jednak warzywa zaczynają tracić składniki odżywcze zaraz po zebraniu. Letni groszek może stracić do połowy witaminy C w ciągu dnia lub dwóch, nawet przed gotowaniem. Tak więc, aby zmaksymalizować wartość odżywczą warzyw, trzeba je spożyć w jak najkrótszym czasie po zebraniu.
Istnieją trzy główne formy, w jakich sprzedawane są warzywa – świeże, mrożone lub w konserwie. Wbrew powszechnemu przekonaniu, każda z nich ma swoje zalety, pomimo powszechnego przekonania, że świeże są zawsze najlepsze. Jednak nie do końca tak jest.
Świeże warzywa
Świeże warzywa dodają smaku, tekstury, koloru i urozmaicają każdy posiłek. Jednak aby zapewnić sobie maksymalne korzyści odżywcze, muszą być one po prostu świeże. Czas od zbioru do spożycia jest więc niezwykle ważny w przypadku świeżych warzyw. Ponieważ wielu sprzedawców detalicznych dystrybuuje żywność z centralnej lokalizacji, warzywa mogą być zbierane na długo przed pojawieniem się na półce w supermarkecie. Jeśli dodamy do tego czas spędzony w lodówce lub spiżarni przed pojawieniem się na stole, nieunikniony jest negatywny wpływ na zawartość składników odżywczych. Straty można ograniczyć poprzez przechowywanie świeżych warzyw – tj. lokalnych, sezonowych produktów – w lodówce i wykorzystywanie ich tak szybko, jak to możliwe.
Warzywa przetworzone
Świeże warzywa są mrożone lub konserwowane, aby zapewnić nam wygodę i bezpieczeństwo, ale także aby dać czas na ich dalszy transport na rynek. Efekty przetwarzania warzyw mogą nie zawsze być zgodne z oczekiwaniami konsumentów w zakresie smaku i konsystencji, jednak ich wartość odżywcza pozostaje niezmieniona. Wniosek ten został poparty prospektywnym badaniem kohortowym na ponad 20000 holenderskich mężczyzn i kobiet, którzy byli obserwowani przez 10 lat. Badanie to wykazało, że im wyższe spożycie warzyw, tym niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niezależnie od tego, czy warzywa były surowe czy przetworzone.
Warzywa mrożone
Mrożone warzywa są zamrażane, gdy są jeszcze świeże, zazwyczaj w ciągu kilku godzin od zbiorów, co pozwala zachować ich pierwotną świeżość. Jednak wszystkie warzywa są blanszowane przed zamrożeniem, co obniża poziom mniej stabilnych witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witaminy B1 i C, a także przeciwutleniaczy.1 Inne składniki odżywcze są znacznie lepiej zachowywane, takie jak rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E, a nawet mogą stać się bardziej dostępne po takim przetworzeniu.2 Mrożone warzywa mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż świeże, więc można się nimi cieszyć o każdej porze roku.
Warzywa konserwowane
Warzywa w puszce mają najdłuższy okres przydatności do spożycia. Warzywa w puszkach są bezpieczne do spożycia przez ponad rok, a niektóre nawet dłużej. Warzywa konserwowe są zazwyczaj blanszowane, ponieważ jest to ważny element konserwowania produktów. Ponieważ w procesie produkcji są one również poddawane obróbce termicznej, najbardziej przypominają warzywa gotowane. W ostatnich latach opracowano procesy konserwowania, które nie wymagają podgrzewania, aby w jak największym stopniu zachować teksturę i poziom składników odżywczych.Chociaż początkowo podczas procesu konserwowania traci się więcej składników odżywczych niż podczas zamrażania, straty podczas przechowywania są mniejsze niż w przypadku warzyw mrożonych i świeżych.
Które wybrać?
Wartość i znaczenie warzyw jako źródła wielu witamin, minerałów i błonnika jest bezsporna, a wielu z nas powinno jeść więcej warzyw, aby uzyskać korzyści odżywcze, które oferują. Warzywa są mrożone i konserwowane, aby zaspokoić potrzeby współczesnego konsumenta. Dają nam one większą różnorodność przez cały rok jako wygodna, bezpieczna i wysokiej jakości alternatywa dla ich świeżych odpowiedników
Tagi:


![Wyłączenia prądu w Gliwicach. Sprawdź gdzie nie będzie prądu [01.12 – 6.12]](https://cdn.silesia.info.pl/public-media/2025/04/970517.informacja.jpg)


![Emocje, zabawa i kultura. Sprawdź, co dzieje się w regionie [28.11 – 4.12]](https://cdn.silesia.info.pl/public-media/2023/07/903591.informacja.jpg)



![Piesza wtargnęła pod nadjeżdżający samochód! [WIDEO]](https://cdn.silesia.info.pl/public-media/2021/08/828455.informacja.jpg)
![Wyłączenia prądu w Gliwicach. Sprawdź gdzie nie będzie prądu [02-08.10]](https://cdn.silesia.info.pl/public-media/2023/05/1527797.informacja.jpg)





Dodaj komentarz