Wiadomości z Gliwic

Jak często suplementować tran?

  • Dodano: 2022-05-25 08:30, aktualizacja: 2022-05-26 12:07

Tran odznacza się wieloma właściwościami bardzo korzystnymi dla ludzkiego zdrowia. Odpowiada za nie - między innymi - unikalna kompozycja nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3. Oprócz nich tran zawiera także prawdziwe bogactwo witamin, tak potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Nie wolno jednak zapominać, że przedawkowanie praktycznie każdej substancji wiąże się z negatywnymi konsekwencjami - nie inaczej jest w przypadku tranu.

Kto powinien spożywać tran?

Tran jest produktem polecanym praktycznie każdemu, a w ostatnich latach cieszący się niemałą popularnością. Olej z wątroby rekina dostępny jest pod bardzo różnymi postaciami, choć nadal dominują kapsułki - tak, jak w przypadku dostępnego w aptekach internetowych BioMarine. Kto jednak powinien najpoważniej podchodzić do jego suplementacji? 

Otóż jest on szczególnie niezbędny dzieciom i młodzieży będącej w okresie dojrzewania. Tran bez wątpienia polecić można także osobom chorym oraz osłabionym, jako że jego regularne spożywanie przyczynia się do poprawy odporności. Polecić można go także ludziom prowadzącym stresujący tryb życia - niezależnie od tego, czy stres ten wynika z kłopotów rodzinnych, czy problemów w pracy.

Właściwości tranu

Tran zawiera bardzo duże ilości witamin, a w szczególności witaminy A oraz D. Ta pierwsza wpływa na poprawę zdrowia i jakości skóry oraz układu nerwowego, a także chroni organizm przed infekcjami. Ta druga natomiast wzmacnia kości oraz poprawia funkcjonowanie gospodarki wapniowo–fosforanowej. Tran zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które są składnikiem siatkówki oka, a których przyjmowanie może zapobiec np. zespołowi suchego oka. Są one także bardzo ważne między innymi w trakcie ciąży. 

Korzyści ze stosowania tranu

Korzyści ze stosowania tranu są, oczywiście, znacznie większe, niż jedynie te, które wymieniliśmy w poprzednim punkcie. Wysokiej jakości tran:

  • kompleksowo wzmacnia i chroni układ odpornościowy,
  • poprawia pracę mózgu,
  • wspiera pracę układu krwionośnego i zapobiega jego chorobom,
  • odżywia skórę,
  • może zapobiec niektórym chorobom nowotworowym.

Tran to zatem produkt, który zdecydowanie warto stosować. Pozostaje jednak pytanie: w jakiej ilości?

Dawkowanie tranu

Wybierając tran, warto zwrócić szczególną uwagę na zawartość witamin w porcji preparatu. W zależności od produktu w jednej kapsułce zawartych może być bowiem od 300 do 1250 j.m witaminy A, a także od 30 do nawet 125 j.m witaminy D3. Warto mieć to na uwadze, ponieważ normy dziennego spożycia obu tych witamin w przypadku osoby dorosłej wynoszą odpowiednio 800 j.m witaminy A oraz 200 j.m witaminy D3, Z reguły zaleca się przyjmowanie 2-4 kapsułek specyfiku dziennie, w dwóch porcjach (rano i wieczorem). Lekarz może zalecić jednak inne zasady jego przyjmowania.

Należy pamiętać, by nie przekraczać zalecanej dziennej dawki tranu. Przedawkowanie tranu może bowiem doprowadzić do hiperwitaminozy, która objawia się wzrostem wagi, powiększeniem wątroby, bólami głowy, światłowstrętem, wielomoczem czy też napadami drgawek.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeGliwice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.