Wiadomości z Gliwic

Jak powstało latte? O najpopularniejszej kobiecej kawie

  • Dodano: 2017-03-15 13:00

Jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas zamawiania kawy jest brak rozróżnienia na jej podstawowe rodzaje. Nawet w wielu kawiarniach i punktach usługowych można spotkać błąd – pod słowem „latte” kryje się często kawa latte macchiato, zaś samo latte jest błędnie mylone z popularnym cappuccino. Czym różnią się te kawy?  Dlaczego tak chętnie sięgają po nie panie? Czy taki mleczno-kawowy smakołyk przyczynia się do wzrostu wagi?

Idąc włoskim tropem…

Prawidłowa nazwa prawdopodobnie najpopularniejszej kawy wśród płci pięknej to caffe latte, czyli espresso zalane gorącym, spienionym mlekiem. O jego smaku nie decyduje mleko, lecz baza każdego rodzaju kawy, czyli espresso. Do latte wybiera się kawę o niższej kwaskowatości, o cytrusowym lub czekoladowym posmaku. W przypadku mleka tak naprawdę lepiej sięgać po tłuste UTH o zawartości 3,2% tłuszczu. W sklepach można dostać specjalne mleko dla baristów, które szybciej się pieni i dłużej pozostaje gęste na powierzchni kawy. Jego cena wynosi około 3-4 złotych za litrowe opakowanie. Latte można zrobić w domu  - wystarczy zagrzać mleko do temperatury około 50-60 stopni, lekko je spienić i uzupełnić espresso. Więcej o rodzajach kawy do ekspresu przeczytasz na stronie bloga Kobieca torebka.

Czym się różni latte od latte macchiato?

Jednym z najbardziej wdzięcznych, zarówno w smaku, jak i w fotografowaniu kaw jest trójwarstwowa latte macchiato. Prawidłowo przygotowana kawa posiada trzy przemienne warstwy: na samym dnie znajduje się gorące mleko, a na wierzchu mleczna pianka. Jak powstaje środkowy, brązowy pasek? Do wysokiej szklanki do latte wlewa się bardzo powoli porcję espresso – różnica gęstości kawy i mleka sprawa, że napój nie osadza się na dnie, lecz zatrzymuje na środku, tworząc estetyczne pasma. Niestety, wykonanie takiej kawy wymaga nie tyle czasu, ile zręcznej ręki – zbyt szybkie przelanie espresso do mleka sprawi, że całość się wymiesza i nabierze jednolitej, karmelowej barwy. Dla miłośników kawowych ziaren samo ćwiczenie przygotowywania idealnego latte macchiato może przynieść satysfakcję z podnoszenia własnych umiejętności kulinarnych, pozostali zaś mogą skorzystać z pomocy kapsułek do ekspresu automatycznego – takie urządzenie w ciągu kilku chwil przygotuje idealną kawę z trzema apetycznymi warstwami. Przekonaj się o tym sam  i zajrzyj na stronę Dolce Gusto https://www.dolce-gusto.pl/latte-macchiato!

Nowa dziedzina – latte art!

Przeszukując portale internetowe oraz strony z autorskimi zdjęciami można się natknąć na zachwycają zdjęcia kaw z pięknymi zdobieniami na powierzchni mlecznej pianki. To tak zwane latte art, czyli sztuka robienia różnorodnych miniaturek obrazów oraz symboli na kremowej piance kawy z mlekiem. Bardzo wiele zależy od umiejętności manualnych baristy, ponieważ dobrze przygotowane espresso z cremą oraz mocno schłodzone mleko to tylko 50% sukcesu z tworzeniu małej, kawowej sztuki. Pianka mleczna musi być pozbawiona pęcherzyków powietrza i przypominać konsystencją naturalny jogurt – umożliwi to robienie delikatnych wzorów. Bardzo ważne jest rozluźnienie ręki, sztywność mięśni nadgarstka sprawia, że ruchy są zbyt szybkie, co zaburza przelewanie piany, która już na początkowym etapie przelewania tworzy szlaczki i mleczne pasma. Istnieją dwie techniki zdobienia latte art: free pour latte art czyli zdobienie przy pomocy mleka przelewanego z dzbanka oraz etching -  wzory wykonywane są specjalnym rysikiem, często wykorzystuje się do tego dodatkowo syropy smakowe by urozmaicić gamę kolorystykę. 

Uważaj na dodatki do latte!

Zarówno latte, jak i latte macchiato nie tuczą. Taki napój sam w sobie jest zdrowy, ponieważ zawiera porcję mleka z wysoką zawartością białka oraz mlecznego tłuszczu chroniącego kości przed osteoporozą, zaś espresso delikatnie pobudza układ trawienny, redukuje cholesterol i poprawia przepływ krwi nawet o 30%! Szkodzą natomiast dodatki – cukier, wszelkiego rodzaju smakowe syropy zawierające cukier glukozowo-fruktozowy, wiórki, migdały, orzechy. Są one wysokokaloryczne, zawierają duże ilości cukrów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, zaś ta niewchłaniana przez mięsnie odkłada się w postaci… tłuszczu!  Decydując się na latte lub latte macchiato warto wybrać tę podstawową wersję, bez żadnych ciężkich dodatków, które mogą być zastąpione niewielką porcją kakao (ma wysoką zawartość żelaza) lub cynamonu wspomagającego odchudzanie.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeGliwice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.