Wiadomości z Gliwic

Rusza metamorfoza skweru nad DTŚ

  • Dodano: 2021-03-11 07:00, aktualizacja: 2021-03-10 21:25

Zmiany na skwerze nad Drogową Trasą Średnicową coraz bliżej – Zarząd Dróg Miejskich ogłosił przetarg na wykonanie nasadzeń i systemu nawadniającego.

Na skwerze wyrośnie ponad 60,6 tys. roślin. Rusza zielona metamorfoza

Na tę zmianę czekało wielu gliwiczan. Na skwerze nad DTŚ zostanie nasadzonych ponad 60,6 tys. nowych roślin: 127 drzew, 2377 krzewów, 25 973 byliny, 31 910 roślin cebulowych i 220 pnączy. Powstaną też zacienione miejsca wypoczynku i tablice upamiętniające dawny Kanał Kłodnicki. Zieleń która obecnie znajduje się na skwerze zostanie przesadzona w inne miejsca – 49 wiśni upiększy aleję Sikornik, a 18 miłorzębów trafi na zieleniec koło ronda im. Stanisława Byliny w pobliżu ul. Dubois.

Będzie piękniej

Układ alejek pozostanie bez zmian, ale pomiędzy nimi pojawią się różnorodne kompozycje drzew, krzewów i bylin, które będą zdobić skwer przez cały rok.

Ze względów technicznych drzewa będą musiały zostać posadzone na podwyższonych rabatach, wypełnionych dużą ilością substratu glebowego, który umożliwi prawidłowy rozwój roślin. W kilku miejscach staną pergole, dzięki którym w gorące, letnie dni będzie można odpocząć w cieniu. Pod częścią z nich zostaną ustawione stoły i ławy piknikowe.

Powstanie przestrzeń do odpoczynku, która latem będzie pełnić funkcję ozdobionej palmami miejskiej plaży 

Odpocząć będzie można także na różnego rodzaju ławkach i siedziskach, a rower przypiąć do bezpiecznego stojaka. Od zgiełku towarzyszącego DTŚ odgrodzą nasadzone pasmowo krzewy, które będą pełnić funkcję izolacyjną. Skwer upiększy łąka kwietna z pożytecznymi dla owadów kwiatami oraz ozdobne rabatki traw i bylin, wśród których będzie można odpocząć na wygodnych leżakach.

Ponadto symbolicznie zostanie zaznaczony  historyczny walor tego miejsca – w dzisiejszym śladzie DTŚ biegł niegdyś Kanał Kłodnicki (Klodnitz Kanal). Na terenie skweru zostanie ustawiona instalacja przestrzenna z kamieni pochodzących z 200-letniej śluzy kanału odkopanego przy budowie DTŚ. Wykopane w trakcie budowy kamienie zostaną oczyszczone i umieszczone w miejscu przecinania się głównych ciągów komunikacyjnych. Wokół głazów zamontowane będą siedziska. Całość dopełnią tablice zawierające zdjęcia oraz informacje na temat kanału.

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem - skwer w nowej odsłonie zobaczymy jeszcze w tym roku

Koncepcja zagospodarowania skweru przygotowała gliwicka Pracownia 44STO, która ma na swoim koncie m.in. bardzo udaną rewitalizację Parku Chrobrego.

Rusza metamorfoza skweru nad DTŚ

Zobacz także

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.