W tym dziale występuje szereg substancji, które są oznaczone literką ‘’E’’. Najczęściej fosforany występują w mięsie. Ogólne pojęcie fosforanów spożywczych nie należy do najlepszych. Przyjęto, że nie są one w zupełności zdrowe dla naszego organizmu.
Fosforany spożywcze w mięsie
Najczęściej spotyka się fosforany spożywcze przy produkcji mięsa. Najważniejszą zasadą jest to, aby nie przesadzić z ich ilością. Fosforany są dostępne, aby wykorzystać je przy produkcji, jednakże muszą być stosowane zgodnie z ustalonymi normami. Mięso jest bardzo delikatnym towarem pod względem warunków, w których ma być przechowywane. W gospodarstwie domowym najczęściej stosuje się metodę zamrażania. Jest ona bardzo skuteczna i stosowana od wielu lat, jednakże mięso które kupujemy w sklepach zawierają fosforany i dzięki nim mięso się nie zepsuje, zanim zdążymy je zjeść. Warto wspomnieć, ze fosforany spożywcze nie wpływają na smak mięsa, aczkolwiek nie wydłużają znacznie terminu przydatności, więc trzeba pamiętać, aby nie trzymać mięsa w lodówce za długo.
Fosforany spożywcze w napojach oraz cukierkach i żelkach
Przede wszystkim fosforany spożywcze można spotkać w napojach gazowanych. Odpowiadają one za smak i przede wszystkim za właściwości ‘’gazowania’’. Fosforany spożywcze, mogą tez wpływać na kolor danego napoju. Podobnie jednak jak w przypadku wędlin, muszą być one dodawane przy zachowaniu wszelkich niezbędnych standardów jakości. Nie chodzi tu jedynie o dopuszczalną ilość danego fosforanu, ale też o to, w jakich warunkach, przy zastosowaniu jakiej technologii, został on umieszczony w danym napoju. Fosforany spożywcze można także spotkać w cukierkach i żelkach. W tym przypadku odpowiadają za konsystencję, kolor a nawet smak. Landrynki, dzięki fosforanom spożywczym mają także dłuższy termin przydatności, tak jak w przypadku napojów gazowanych.
Disfosforany – E450
Są to powszechnie używane, nieszkodliwe dodatki do żywności o bardzo szerokim spektrum zastosowania. Difosforany są syntetyzowane laboratoryjnie z kwasu fosforowego i różnych węglanów. Funkcje, jakie spełniają działają zarówno emulgatory, stabilizatory, regulatory kwasowości, a także substancje wiążące i spulchniające. Mimo, że E450 uznawane są za nieszkodliwe, o ile ich dzienna dawka nie przekracza 70 mg/kg masy ciała, to nadmierna ich ilość może jednak zmniejszać przyswajanie przez organizm składników mineralnych w tym żelaza, wapnia i magnezu. Ponadto duża ich dawka pogłębia osteoporozę oraz pogarsza procesy metaboliczne. odawane są one do przetworów mięsnych, soli i jej zamienników, aromatyzowanych napojów bezalkoholowych, sosów, mleka zagęszczonego, owoców kandyzowanych, zup i herbat w proszku, chipsów, gumy do żucia, przetworów ze skorupiaków, cukru pudru i płynnej masy jaja kurzego. Disfosforany należą do fosforanów spożywczych. W nadmiernych ilościach mogą być tak samo szkodliwe.