Nie wyobrażamy sobie jesieni bez przynajmniej jednego pysznego deseru z dynią w roli głównej. Możesz oczywiście przygotować proste babeczki bądź placuszki, jednak te słodkości nie są w stanie przebić idealnego sernika z dynią. Skradnie serce Twoje i pozostałych domowników – jesteśmy tego pewni. Jak go zrobić?
Sernik z dynią – składniki
Przepis na sernik z dynią nie jest skomplikowany, choć wymaga niemałej ilości składników. Musisz zadbać o to, by wszystkie były świeże i dobrej jakości. To dotyczy przede wszystkim dyni, ale również twarogu, który stanowi siłę tego deseru. Jeśli oczekujesz naprawdę idealnego, kremowego smaku, samodzielnie zmiel twaróg. Jeśli jednak nie masz na to czasu, możesz sięgnąć po zmielony twaróg przeznaczony do serników. Czego jeszcze będziesz potrzebować?
- 200 gramów puree z dyni – poniżej podamy Ci szybki przepis
- 50 gramów masła
- 5 jajek
- Puszki mleka skondensowanego
- Paczki budyniu waniliowego
- Kilograma twarogu
- 170 gramów ciasteczek z kawałkami czekolady
- Startej skórki z pomarańczy
- Tabliczki czekolady
- 350 gramów kajmaku
To już wszystkie składniki, które przydadzą Ci się do zrobienia idealnego sernika z dynią. Zaopatrz się jeszcze w tortownicę, dobry mikser i kilka misek oraz garnków.
Jak zrobić puree z dyni?
Puree dyniowe przyda się do wielu deserów, nie tylko do tego sernika. Aby otrzymać około 400 gramów puree, potrzebujesz kilograma dyni. Najlepiej wybrać dynię Hokkaido, która jest esencjonalna i dość słodka. Podziel ją na cztery części i pozbądź się nasion. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz dynię miąższem do góry przez godzinę lub do miękkości dyni. Po tym czasie wyciągnij dynię, zdejmij miąższ i zblenduj go na jednolitą masę. Tak przygotowane puree możesz trzymać zamknięte w lodówce przez cztery dni. Masz już gotowy mus? W takim razie zabierzmy się za pieczenie!
Jak upiec sernik z dynią?
Pieczenie sernika z dynią zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku. Nie pozwól mu bulgotać – ma się tylko roztopić. Odstaw, aż przestygnie. Do blendera lub malaksera wrzuć ciasto i masło. Miksuj na jednolitą masę. To Twój spód ciasteczkowy, który teraz musisz wyłożyć na tortownicę z papierem do pieczenia. Odstaw i pozwól spodowi stężeć. W dużej misce umieść twaróg, puree z dyni, mleko skondensowane, budyń i jajka. Możesz dodać również skórkę z pomarańczy bądź sok z połówki pomarańczy. Miksuj, aż składniki zmienią się w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto możesz już przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piecz ciasto przez zaledwie 15 minut w temperaturze 180 stopni. Dopiero po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 90 minut. Masa ma się dobrze ściąć. Gdy sernik będzie już gotowy, wyciągnij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Zdejmij obręcz i wstaw ciasto do lodówki. Stężały sernik posmaruj masą kajmakową i znów włóż do lodówki, tym razem na 15 minut. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Za jej pomocą możesz ozdobić ciasto.
Idealny sernik z dynią jest już gotowy. W sam raz na urodziny, imieniny czy też bez okazji. Koniecznie wypróbuj ten przepis, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego.