Gliwice - portal miejski mojeGliwice.pl

Wiadomości z Gliwic

Quesadilla - specjał kuchni meksykańskiej, zrobisz w domu

  • Dodano: 2018-07-20 08:30, aktualizacja: 2018-07-20 08:43

Jesteś miłośnikiem kuchni meksykańskiej? A może lubisz eksperymentować w kuchni i poznawać nowe przepisy? Dobrą inspiracją może okazać się m.in. menu pizzerii Da Grasso – znajdziesz tam propozycje wielu dań, które zachwycają smakiem od pierwszego kęsa. Przykładem jest na przykład quesadilla – typowe meksykańskie danie, które z łatwością przyrządzisz samodzielnie.

Quesadilla to smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, które pozwoli zaspokoić głód. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. Meksykański specjał możesz podać również znajomym, kiedy zjawią się u Ciebie z niezapowiedzianą wizytą.

Quesadilla – przepis podstawowy

Jeżeli chcesz przyrządzić quesadillę, zacznij od wersji podstawowej – wariancie, w którym króluje ser żółty.

Składniki:

  • 6 tortilli kukurydzianych
  • 1 szklanka startego sera żółtego dobrej jakości
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Rozgrzej patelnię do naleśników. Wyłóż 1 placek, a następnie posyp odrobiną sera żółtego i skrop oliwą z oliwek. Przykryj drugą tortillą. Smaż przez chwilę, a następnie przewróć na drugą stronę. Przełóż na większy talerz i przekrój na 6 równych części, np. za pomocą radełka do pizzy.

Tak samo postępuj z kolejnymi plackami.

Quesadilla w wersji urozmaiconej

Jeżeli zasmakowało Ci jedzenie serwowane w takich lokalach jak Da Grasso, quesadillę przyrządź we własnym domu. Dobór dodatków wcale nie musi Cię ograniczać – możesz łączyć ze sobą mnóstwo składników, zgodnie z Twoimi upodobaniami smakowymi.

  • Quesadilla z kurczakiem i serem

Na tortillę wyłóż starty ser oraz kawałki usmażonego i przyprawionego kurczaka. Dzięki temu danie nie tylko nabierze wyrazistości, ale będzie także bardziej sycące.

  • Quesadilla z szynką i serem

Na placek wyłóż ser i plasterki dobrej jakości szynki, np. parmeńskiej. W ten sposób przygotujesz przekąskę, która zaspokoi niewielki głód.

  • Quesadilla ze szpinakiem i fetą

To świetna propozycja dla osób, które lubią wyraziste smaki. Dodatek szpinaku czyni tę wersję zdrowszą, zaś ser feta pozwala zachować uczucie sytości na dłużej.

  • Quesadilla z ananasem i pieczarkami

Jeśli masz ochotę na odrobinę egzotyki, ta wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Kawałki ananasa dodadzą nuty słodyczy, zaś pieczarki przełamią jej nadmiar.

Tak naprawdę quesadillę możesz przygotować na wiele sposobów. Tylko od Ciebie zależy, jakie składniki będą występowały w tym meksykańskim specjale w roli głównej.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.