Wiadomości z Gliwic

Tradycyjne włoskie espresso w domowym zaciszu

  • Dodano: 2024-05-20 21:45

Klasyczne włoskie espresso to około 25-35 ml intensywnego naparu przygotowanego najczęściej w kawiarce. Jest intensywne, aromatyczne i ma działanie pobudzające. Jest bazą do innych kaw - americano, cappuccino czy latte macchiato. Wiele osób uważa, że napój można uzyskać, parząc ziarna w ekspresie ciśnieniowym automatycznym lub kolbowym. Prawdziwe włoskie espresso możesz przygotować w kawiarce. Sprawdź, jakie urządzenie wybrać i jak parzyć w nim kawę.

Skąd pomysł na kawiarkę?

Alfons Bialetti i Luigi De Ponti w 1933 roku wypuścili na rynek pierwszą kawiarkę, czyli niewielkie urządzenie, które umożliwiło Włochom parzenie dobrej kawy bez wychodzenia z domu. Pierwsze kawiarki sprzedawane na targu w Piemoncie były tanie i pozwalały zaparzyć intensywną kawę pełną smaku i aromatu. W latach 50. powstało charakterystyczne logo marki Bialetti, a dzięki reklamie sprzedaż kawiarek znacznie wzrosła. Użytkownik do przygotowania naparu potrzebuje tylko wody, zmielonych ziaren, ognia i urządzenia.

Jak parzyć kawę w kawiarce?

Kawiarka składa się z dolnej komory, do której wlewa się wody, sitka na zmieloną kawę i komory górnej, do której przelewa się kawa. Po podgrzaniu woda przez rurkę namacza zmielone ziarna, a następnie trafia do górnej komory. Proces parzenia trwa kilka minut, a ciśnienie ok. 9 barów wytwarzane w urządzeniu pozwala na zaparzenie dobrego espresso, które można pić solo lub połączyć ze spienionym mlekiem. Taką bazę można również rozcieńczyć wodą, by powstało americano, a po dodaniu kostek lodu i zimnego mleka powstanie kawa mrożona. Zanim kupisz kawiarkę, warto zwrócić uwagę na pojemność zbiornika, ilość kaw, które powstają przy jednorazowym parzeniu, a także czy urządzenie pasuje do Twojego typu kuchenki. Modele marki Bialetti oraz innych producentów dedykowane do płyt indukcyjnych, elektrycznych i na gaz znajdziesz w sklepie https://coffeelove.pl/pl/c/Kawiarki-na-gaz/720.

Jaką kawę do kawiarki wybrać?

Odpowiednie urządzenie to podstawa, ale to od jakości i stopnia zmielenia ziaren zależy smak parzonego napoju. Kawa do kawiarki powinna być grubo mielona, warto stopień jej zmielenia dopasować do swoich preferencji. Świeżo zmielona będzie bardziej aromatyczna i pełniejsza w smaku. Warto postawić na średnio palone ziarna z segmentu speciality. Takie propozycje znajdziesz w sklepie https://coffeelove.pl/. Warto eksperymentować z rodzajami, próbować nowych smaków i szukać idealnych ziaren dla siebie!

Pamiętaj, że o kawiarkę trzeba odpowiednio dbać. Kiedy tylko urządzenie ostygnie, należy je rozkręcić i wyczyścić. Nie można jej myć w zmywarce, a zaschnięte fusy będą znacznie trudniejsze do usunięcia. Odpowiednia konserwacja pozwoli zachować kawiarkę w dobrym stanie przez wiele lat i zapewni doskonały smak napoju. 

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeGliwice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.