Wiadomości z Gliwic

Warzywa świeże, mrożone czy konserwowane?

  • Dodano: 2022-02-03 13:00

Nasze ulubione świeże warzywa nie są dostępne przez cały rok. Czy oznacza to, że musimy się bez nich obejść, gdy są poza sezonem, czy też mrożone i konserwowane warzywa są dobrą alternatywą? Świeże warzywa prosto z ogrodu są dla wielu osób ideałem, a świeżość jest ważnym czynnikiem przy zakupie niektórych produktów spożywczych.

Które warzywa są najlepsze?

Warzywa są doskonałym sposobem na detoks organizmu, a każda dieta odkwaszająca opiera się przede wsyztkim na spożyciu ich dużej ilośc. Jednak warzywa zaczynają tracić składniki odżywcze zaraz po zebraniu. Letni groszek może stracić do połowy witaminy C w ciągu dnia lub dwóch, nawet przed gotowaniem. Tak więc, aby zmaksymalizować wartość odżywczą warzyw, trzeba je spożyć w jak najkrótszym czasie po zebraniu.

Istnieją trzy główne formy, w jakich sprzedawane są warzywa - świeże, mrożone lub w konserwie. Wbrew powszechnemu przekonaniu, każda z nich ma swoje zalety, pomimo powszechnego przekonania, że świeże są zawsze najlepsze. Jednak nie do końca tak jest.

Świeże warzywa

Świeże warzywa dodają smaku, tekstury, koloru i urozmaicają każdy posiłek. Jednak aby zapewnić sobie maksymalne korzyści odżywcze, muszą być one po prostu świeże. Czas od zbioru do spożycia jest więc niezwykle ważny w przypadku świeżych warzyw. Ponieważ wielu sprzedawców detalicznych dystrybuuje żywność z centralnej lokalizacji, warzywa mogą być zbierane na długo przed pojawieniem się na półce w supermarkecie. Jeśli dodamy do tego czas spędzony w lodówce lub spiżarni przed pojawieniem się na stole, nieunikniony jest negatywny wpływ na zawartość składników odżywczych. Straty można ograniczyć poprzez przechowywanie świeżych warzyw - tj. lokalnych, sezonowych produktów - w lodówce i wykorzystywanie ich tak szybko, jak to możliwe.

Warzywa przetworzone

Świeże warzywa są mrożone lub konserwowane, aby zapewnić nam wygodę i bezpieczeństwo, ale także aby dać czas na ich dalszy transport na rynek. Efekty przetwarzania warzyw mogą nie zawsze być zgodne z oczekiwaniami konsumentów w zakresie smaku i konsystencji, jednak ich wartość odżywcza pozostaje niezmieniona. Wniosek ten został poparty prospektywnym badaniem kohortowym na ponad 20000 holenderskich mężczyzn i kobiet, którzy byli obserwowani przez 10 lat. Badanie to wykazało, że im wyższe spożycie warzyw, tym niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niezależnie od tego, czy warzywa były surowe czy przetworzone.

Warzywa mrożone

Mrożone warzywa są zamrażane, gdy są jeszcze świeże, zazwyczaj w ciągu kilku godzin od zbiorów, co pozwala zachować ich pierwotną świeżość. Jednak wszystkie warzywa są blanszowane przed zamrożeniem, co obniża poziom mniej stabilnych witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witaminy B1 i C, a także przeciwutleniaczy.1 Inne składniki odżywcze są znacznie lepiej zachowywane, takie jak rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E, a nawet mogą stać się bardziej dostępne po takim przetworzeniu.2 Mrożone warzywa mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż świeże, więc można się nimi cieszyć o każdej porze roku.

Warzywa konserwowane

Warzywa w puszce mają najdłuższy okres przydatności do spożycia. Warzywa w puszkach są bezpieczne do spożycia przez ponad rok, a niektóre nawet dłużej. Warzywa konserwowe są zazwyczaj blanszowane, ponieważ jest to ważny element konserwowania produktów. Ponieważ w procesie produkcji są one również poddawane obróbce termicznej, najbardziej przypominają warzywa gotowane. W ostatnich latach opracowano procesy konserwowania, które nie wymagają podgrzewania, aby w jak największym stopniu zachować teksturę i poziom składników odżywczych.Chociaż początkowo podczas procesu konserwowania traci się więcej składników odżywczych niż podczas zamrażania, straty podczas przechowywania są mniejsze niż w przypadku warzyw mrożonych i świeżych.

Które wybrać?

Wartość i znaczenie warzyw jako źródła wielu witamin, minerałów i błonnika jest bezsporna, a wielu z nas powinno jeść więcej warzyw, aby uzyskać korzyści odżywcze, które oferują. Warzywa są mrożone i konserwowane, aby zaspokoić potrzeby współczesnego konsumenta. Dają nam one większą różnorodność przez cały rok jako wygodna, bezpieczna i wysokiej jakości alternatywa dla ich świeżych odpowiedników

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

W związku z nadchodzącą ciszą wyborczą, możliwość komentowania artykułów na naszej stronie zostanie tymczasowo zablokowana.
Dziękujemy za zrozumienie i zachęcamy do powrotu do dyskusji po zakończeniu ciszy wyborczej.