Wiadomości z Gliwic

Z czym zrobić naleśniki? Trzy przepisy, które Cię zaskoczą

  • Dodano: 2023-01-24 14:15

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad lub podwieczorek? Naleśniki to idealne rozwiązanie! Możesz podać je nie tylko z dżemem czy cukrem pudrem. Oto 3 przepisy na naleśniki w mniej znanej odsłonie. Są pyszne, sycące i proste w wykonaniu, czyli właśnie takie, jakie powinny być!

1. Naleśniki z twarogiem i bananami dla dużych i małych smakoszy 

Naleśniki na słodko to jedno z ulubionych dań naszych najmłodszych. Jednak dorośli również je kochają! Jeśli masz ochotę na słodką przekąskę, przygotuj aromatyczne naleśniki z twarogiem i bananami. Aby przyrządzić ciasto, potrzebne będą ci następujące składniki:

  • 1.5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 150 g mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju.

Do przesianej mąki dodaj pozostałe produkty i całość zmiksuj. Odstaw surowe ciasto na kilkanaście minut, nim przystąpisz do smażenia naleśników. W tym czasie możesz wykonać farsz. Będziesz potrzebować 250 g półtłustego twarogu, kubeczek serka homogenizowanego o smaku waniliowym i 2-3 banany. Najlepiej wybrać mocno dojrzałe banany w promocji, które łatwo rozgnieciesz widelcem. Połącz składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę, dodając odrobinę cukru trzcinowego i łyżeczkę soku z cytryny. Na usmażone wcześniej cienkie naleśniki nałóż porcję nadzienia i zwiń w rulon. Posyp wierzch cukrem pudrem lub polej karmelem. Talerz możesz ozdobić bitą śmietaną oraz kilkoma plasterkami banana. 

2. Pikantne naleśniki inspirowane kuchnią meksykańską 

Lubisz pikantne dania? Jeśli tak, koniecznie musisz wypróbować naleśniki inspirowane smakami Meksyku! To opcja z mięsem i czerwoną fasolą, która syci i rozgrzewa. Przepis na farsz możesz dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione warzywa. W podstawowej wersji do przygotowania nadzienia będą ci potrzebne następujące produkty:

  • 700 g mięsa mielonego,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • ulubione pikantne przyprawy, np. mielone chili, pieprz kajeński.

Powyższe składniki kupisz w większości popularnych marketów, między innymi w Aldi. Gazetka promocyjna wskaże Ci, które produkty są dostępne w okazyjnych cenach. Gdy przygotujesz ciasto na naleśniki, możesz przystąpić do wykonania pikantnego farszu. Surowe warzywa i pieczarki pokrój w kostkę, usmaż na oleju rzepakowym i dodaj wybrane przyprawy. Usmażone warzywa zalej pomidorami z puszki i pozostaw na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec duszenia dołóż fasolę i kukurydzę. Połącz składniki z usmażonym wcześniej mięsem mielonym i nałóż farsz na naleśniki. Gotowe! 

3. Delikatne naleśniki z tuńczykiem - pyszne i sycące 

Wytrawne naleśniki ze słonym farszem to doskonałe danie obiadowe. Ta wariacja na temat klasycznych naleśników przypadnie do gustu fanom tuńczyka. Ciasto przygotuj według podanego wcześniej przepisu, rezygnując z cukru. Zamiast mleka możesz wykorzystać kefir lub maślankę. Dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste, a ich smak nabierze dodatkowej głębi. Jeśli zauważysz, że ciasto jest zbyt gęste, dolej trochę wody gazowanej. Podstawą farszu będzie tuńczyk z puszki i 3 jaja ugotowane na twardo. Rybę odsącz z zalewy i posiekaj na drobne kawałki. Jajka pokrój w kostkę. Przygotuj także cebulkę i kapary do smaku. Następnie rozgrzej w małym garnku odrobinę masła. Dodaj łyżkę mąki, 150 ml zimnego mleka i taką samą ilość śmietanki 30%. Wszystko dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż mikstura zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia, dorzuć tuńczyka, jajka, posiekaną drobno cebulkę i kapary. Dopraw pieprzem i solą. Po rozsmarowaniu farszu na cieście i zwinięciu w rulony naleśniki są gotowe do podania. Możesz dodatkowo zapiec je w piekarniku z dodatkiem żółtego sera. 

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeGliwice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.