Święta coraz bliżej, dlatego już dziś warto zacząć planowanie odnośnie prezentów, dekoracji, a także świątecznego menu. Chcesz przygotować coś nietypowego, smacznego, a zarazem lekko wyróżniającego się wśród tradycyjnych wersji wszystkim dobrze znanych dań świątecznych? W tym artykule znajdziesz aż cztery nowoczesne przepisy, w tym trzy na dania idealne na wigilijny stół i ostatni na danie mięsne odpowiednie na świąteczny obiad.
Wigilijna sałatka śledziowa z dodatkiem buraków
Na wigilijnym stole pojawiają się głównie dwa rodzaje sałatek: tradycyjna wersja warzywna z majonezem oraz sałatki śledziowe. A może w tym roku przygotować coś, co zaskoczy zaproszonych gości, a zarazem ujmie ich swoim niepowtarzalnym smakiem? Nasza propozycja to sałatka śledziowa z burakami.
Do przygotowania sałatki śledziowej z burakami potrzebujesz:
- 4 filety śledziowe;
- 4 ziemniaki;
- 4 buraki;
- 2 jajka;
- 2 cebule;
- 4 łyżki majonezu.
Ziemniaki i buraki ugotuj do miękkości w mundurkach, następnie obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj również jajka na twardo, które też pokroisz. Posiekaj także filety śledziowe oraz cebulę.
Szybkie sałatki przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, a ten przepis jest tego świetnym przykładem. Kiedy składniki są pokrojone, wystarczy ułożyć je warstwami w dużej, najlepiej szklanej salaterce, przekładając poszczególne warstwy odrobiną majonezu. Na dnie ułóż ziemniaki, następnie buraki, śledzie i cebulę, na którą wyłożysz ostatnią porcję majonezu, na koniec posypując ją posiekanymi jajkami na twardo.
Pierogi z nadzieniem z suszonych śliwek
Świąteczne pierogi to przede wszystkim te nadziewane kapustą, grzybami, a czasem także białym serem w wersji na słodko uwielbianej przez dzieci. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich gości, przygotuj mniej spotykaną wersję farszu, na przykład z suszonych śliwek.
Przygotuj suszone śliwki bez pestek i zalej je ciepłą wodą, żeby owoce zmiękły. Po kilkunastu minutach odcedź śliwki. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkuj, powycinaj z niego małe koła, a w każde z nich włóż po jednej śliwce. Zlep boki pierogów, a następnie ugotuj je we wrzącej wodzie, najlepiej dodając do niej 2 łyżeczki cukru.
Pierogi z suszonymi śliwkami najlepiej smakują podane na ciepło z roztopionym masłem i cukrem. Dla ciekawego efektu smakowego możesz podawać je również z miodem.
Śledzie z orzechami i owocem granatu
Śledzie pojawiają się na stole wigilijnym praktycznie w każdym polskim domu. Czas, by przygotować je w nieco odświeżonej, nowoczesnej wersji, czyli z orzechami i owocem granatu. Potrzebne Ci będzie:
- 5 filetów śledziowych;
- garść orzechów włoskich;
- 1 owoc granatu;
- garść rodzynek;
- 1 szalotka;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki majonezu;
- 1 łyżeczka musztardy.
Przygotowanie zacznij od namoczenia śledzi w zimnej wodzie. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Oba składniki odcedź. Śledzie pokrój w wąskie paski. Obierz granat i posiekaj szalotkę. Osobno rozgrzej patelnię i upraż na niej orzechy, smażąc je przez kilka minut bez dodatku tłuszczu.
Do miski przełóż majonez, jogurt naturalny i musztardę. Dodaj do nich rodzynki i posiekaną szalotkę, a na końcu także kawałki śledzia. Wszystko wymieszaj. Dopiero po wyłożeniu na półmisek posyp danie orzechami i owocami granatu.
Na świąteczny obiad – schab faszerowany suszonymi owocami
Gdy wigilia dobiegnie końca, zaczynają się święta, podczas których tradycyjnie na stołach goszczą sycące i bogate dania mięsne. I je można przygotować w ciekawy sposób, a przykładem jest schab faszerowany suszonymi owocami. W tradycyjnej wersji spotyka się farsz ze śliwek, jednak w tym przepisie potrzebne Ci będą również morele i żurawina.
Zabierasz się za przygotowanie świątecznego schabu? Pamiętaj, że potrzebujesz przede wszystkim najwyższej jakości mięsa odpowiedniego na tak ważną okazję. Nie wybieraj niskiej jakości mięs dostępnych w marketach, zwłaszcza mrożonych. Postaw na pewną jakość i sięgnij po schab, który proponuje HAŃDEREK – Zakład Przetwórstwa Mięsnego specjalizujący się w przygotowywaniu wędlin i przetworów zgodnie z tradycyjnymi recepturami polskiej kuchni.
Jak przygotować faszerowany schab? Duży kawałek schabu natrzyj przyprawami takimi jak sól, pieprz, majeranek, odrobina czosnku i oleju roślinnego. Następnie natnij mięso w taki sposób, by można było nafaszerować je owocami. Do środka wciśnij kilka sztuk suszonych śliwek i morel, a także garść żurawiny. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Później upiecz je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Gotowy schab rozkrój dopiero na stole, ponieważ farsz nie tylko dobrze smakuje, ale i zjawiskowo wygląda.