Wiadomości z Gliwic

Opakowania gastronomiczne – rodzaje

  • Dodano: 2024-01-03 10:45

Opakowania gastronomiczne służą do pakowania produktów spożywczych. Wykorzystywane są w wielu miejscach, które na co dzień zajmują się sprzedażą żywności. Bardzo ważne jest zatem, aby opakowania były wykonane z materiałów bezpiecznych dla artykułów spożywczych. Dlatego też miejsca pakujące żywność w opakowania powinny zaopatrywać się u sprawdzonych producentów. Jakie rodzaje opakowań możemy wyróżnić?

Jakie mogą być opakowania?

Wiele lokali gastronomicznych oferuje swoim klientom dania na wynos. Mogą to być zarówno restauracje proponujące dowóz swoich pozycji z menu, jak i food trucki serwujące klientom dania typu fast food – np. burgery, frytki, zapiekanki, kebaby, hot-dogi czy inny rodzaj jedzenia street food. Oferowanie dań na wynos wymaga zaopatrzenia się w solidne opakowania gastronomiczne. Opakowania muszą być wytrzymałe, aby maksymalnie zabezpieczały danie, które musi mieć zapewnione odpowiednie warunki, aby dojechać do klienta. Podobnie sprawa wygląda jeżeli chodzi o serwowanie dań przez food trucki. Opakowanie musi być wygodne i trwałe, tak, aby klient bez problemu wziął je w dłoń i mógł skonsumować posiłek.

Wyróżnić możemy wiele rodzajów opakowań, np. torby, koperty, boxy, pudełka, tacki, kartony, pojemniki, kubki, rożki, miski czy papier pakowy. Zdecydowana większość wymienionych opakowań wytworzona jest z papieru. Jest to niewątpliwie najpopularniejsze tworzywo służące do produkcji opakowań. W zasadzie już każda hurtownia opakowań stara się proponować swoim klientom produkty wytworzone w zgodzie ze środowiskiem naturalnym.

Rodzaj opakowania a danie na wynos

Papierowe opakowania cukiernicze oraz na dania na wynos wytwarzane są z drewna, które jest surowcem odnawialnym i neutralnym dla środowiska. Jego niewątpliwą zaletą jest możliwość wielokrotnego wykorzystywania oraz po zużyciu możliwość poddania procesowi recyklingu. Przykładowo w papierowych pudełkach można umieścić burgery lub kanapki, natomiast w papierowych kartonach pizzę lub wyroby cukiernicze. Boxy doskonale sprawdzą się w przypadku kebabów z frytkami bądź makaronu. Papierowe tacki wzbogacone są w powłokę nieprzepuszczającą wilgoci, dzięki czemu mu mogą być wykorzystywane do podawania frytek, sosów, zapiekanek, deserów bądź owoców.

Papierowe opakowania na dania na wynos wykonywane to także opakowania z półpergaminu lub kartonu. Pierwszy z nich może być stosowany w kartonie z pizzą. Dwukrotnie powlekany i umieszczony pod spodem dania sprawia, że pizza nie przywiera do spodu kartonu.

Opakowania gastronomiczne – rodzaje

Justyna DudekJustyna Dudek
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeGliwice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.