Wiadomości z Gliwic

Destylator miedziany czy stalowy? Jak wybrać?

  • Dodano: 2024-09-10 11:45

Destylatory do produkcji alkoholu powstają z różnych materiałów. Obecnie najpowszechniejsze są aparatury wykonane ze stali nierdzewnej lub miedzi, stąd częsty dylemat podczas zakupów – które rozwiązanie jest lepsze i czy warto kierować się tylko niższą ceną?

Dlaczego warto wybrać destylator miedziany?

Miedź jest idealnym materiałem do produkcji destylatorów. To pierwiastek czynny, co oznacza, że bierze udział w procesie destylacji – miedź niszczy bakterie i absorbuje szkodliwe związki chemiczne znajdujące się w destylacie, co pozytywnie wpływa na jakość oraz smak robionego alkoholu. Bardzo ważną zaletą miedzi jest również to, że nie koroduje. Kolejny plus za wyborem miedzi to lepsze przewodnictwo ciepła – pracując na miedzi zużywa się mniej energii i wody, dzięki czemu produkcja alkoholu wychodzi taniej, a końcowy produkt spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Z miedzi powstają zarówno destylatory potstill, jak i kolumny rektyfikacyjne, dostępne m.in. na dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54. Miedziana aparatura do destylacji powstaje w różnych wersjach – można wybrać dowolną wysokość i średnicę kolumny oraz pojemność kotła. Więcej o właściwościach takiego sprzętu: dobrydestylator.pl.

Jakie są zalety destylatorów stalowych?

Destylatory stalowe nie są jednak zupełnie bezwartościowe. Niewątpliwą ich zaletą jest przystępna cena – stalowa aparatura kosztuje mniej od miedzianej. Koniecznie jednak musi to być stal nierdzewna, wysokiej jakości, w przeciwnym razie destylator nie spełni swojego zadania. Destylatory ze stali są łatwiejsze w obróbce – w razie potrzeby można je samodzielnie rozbudować lub naprawić (pod warunkiem posiadania odpowiedniej spawarki).

Niestety, stalowy destylator często negatywnie wpływa na smak produkowanego alkoholu, zostawiając w nim metaliczny posmak, który wielu osobom przeszkadza. Na początek może to być jednak dobra opcja, ponieważ nie wymaga dużych nakładów finansowych, niemniej ciężko będzie na takim sprzęcie uzyskać alkohol o głębokim, prawdziwie szlachetnym smaku, jaki powstaje dzięki destylacji na miedzi.

Jak dbać o destylator?

Miedź uchodzi za materiał nieco bardziej kłopotliwy w konserwacji, ale to nie do końca prawda. Stalowe destylatory również należy regularnie czyścić, tyle że wymagają one innego środka myjącego niż miedź – do stalowej aparatury wystarczy zwykły kuchenny detergent, natomiast do miedzi zaleca się gorącą wodę z rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym. Każdy sprzęt powinno się także przemywać po każdej destylacji, a dokładniejsze mycie jest wskazane co kilka/kilkanaście destylacji.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeGliwice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.