Gliwice - portal miejski mojeGliwice.pl

Wiadomości z Gliwic

Gliwicka rewolucja w przechowywaniu żywności

  • Dodano: 2019-06-12 07:45, aktualizacja: 2019-06-12 08:03

Gliwicka spółka FrostX stworzyła pierwszy na świecie w pełni kompaktowy liofilizator żywności. Dzięki temu rozwiązaniu żywność można przechowywać nawet ćwierć wieku bez utraty wartości odżywczych.

FrostX to start-up gliwickiego Akceleratora działający pod skrzydłami Technoparku

Firmę założył zespół naukowców z Politechniki Śląskiej, który opracował pierwszy na świecie kompaktowy liofilizator żywności. Mogą być one wykorzystywane przez lokalnych producentów wyrobów spożywczych i producentów żywności, w gospodarstwach agroturystycznych, sadowniczych i ogrodniczych, a także hotelach i restauracjach.  

Liofilizacja polega na suszeniu zamrożonych produktów

Umożliwia usunięcie do 98% wilgoci bez szkody dla artykułów. Woda zawarta w produktach najpierw jest zamrażana, a następnie w temperaturze -40 st. C i pod ciśnieniem 10 Pa odparowana bezpośrednio z lodu.

Liofilizacja żywności podąża za aktualnymi trendami zdrowego odżywiania się społeczeństwa. Ludzie coraz bardziej cenią sobie spożywanie naturalnych produktów, w tym zwłaszcza, warzyw i owoców. Dzięki liofilizacji można przetwarzać żywność z zachowaniem wszystkich zawartych w niej składników odżywczych i witamin – mówi Krzysztof Hoinka, współwłaściciel firmy FrostX.

Produkty powstałe w ten sposób mają niezmienioną strukturę, nie są pomarszczone jak przy tradycyjnych sposobach suszenia. Liofilizowana żywność jest bardzo lekka i utrzymuje przydatność do spożycia nawet przez 25 lat. A do tego jest bardzo smaczna, gdyż ten sposób obróbki podkreśla naturalny smak produktów. Jak spożywać zliofilizowane maliny czy pieczarki? Z takiej żywności można w łatwy i szybki sposób uzyskać ponownie produkt pierwotny. Wystarczy umieścić go w wodzie i odczekać kilka minut.

Liofilizacja znajduje zastosowanie nie tylko przy produkcji żywności. Innymi, typowymi miejscami jej wykorzystania są laboratoria, zakłady chemiczne i farmaceutyczne oraz muzea. Stosuje się ją, przede wszystkim, w celach zagęszczania i suszenia różnych substancji i związków, takich jak białka i kwasy nukleinowe oraz w celach konserwacji drewnianych zabytków. Ponadto, liofilizacja może być wykorzystana z powodzeniem np. do osuszania zalanych czy zawilgoconych zbiorów bibliotecznych – tłumaczy Krzysztof Hoinka. (mf)

Zobacz także

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.

Drogi Użytkowniku!

Dokładamy wszelkich starań by korzystanie z naszego serwisu było dla Ciebie komfortowe.

Dlatego staramy się dopasować dostępne w nim treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez administratora danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych.

Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszego serwisu wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.

Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić w przeglądarce ustawienia dotyczące plików cookies, a także uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach z naszej Polityki Prywatności.

Przejdź do serwisu